Βιβλια - Άρθρα

Ο Γεώργιος Παπασημάκης αρθρογραφεί από το 2006 για ιστορικά, πολιτικά και παραϊατρικά θέματα. Έχει επίσης συγγράψει τα βιβλία:

Υγιές Πνεύμα σε υγιές σώμα

Εθνικιστική Ιδεολογία


Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να διαβάσετε κάποια από τα άρθα του τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον τύπο και το διαδίκτυο.


ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ - ΒΑΔΙΣΗ – ΑΝΑΠΝΟΗ 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ  
Είναι πολύ σημαντικό αφού τηρούμε αυτές τις τρεις αρχές, να γυμναζόμαστε σε τέσσερις κατευθύνσεις:
Α. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ
Β. ΜΥΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
Γ. ΑΝΤΟΧΗ
Δ. ΚΑΛΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ
ΕΠΙΣΗΣ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ! Κάνουμε πάντα θετικές σκέψεις  για τον εαυτό μας και για τους άλλους  και θυμόμαστε ότι μια καλή ψυχολογία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις ενώ μια κακή ψυχολογία μπορεί να μας κάνει να αποτύχουμε στα εύκολα!
κάντε κλικ στη φωτο για το 
βιβλίο που θα αλλάξει
 τη ζωή σας!
ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ! Η ανεξέλεγκτη σκέψη μας εμποδίζει να δούμε καθαρά την αλήθεια, διότι έχουμε ταυτόχρονα πολλά αντικείμενα να σκεφτούμε και το μυαλό μας μοιράζεται σε πολλά κομμάτια με αποτέλεσμα να μπερδεύεται και να καθίσταται αναποτελεσματικό. Τα συναισθήματα όταν μας κυριεύουν παύει να λειτουργεί σωστά η λογική. Άρα πρέπει να προσπαθούμε να επικεντρώνουμε σε ένα αντικείμενο κάθε φορά και χωρίς συναισθήματα, με οδηγό τη λογική και οριοθέτη την ηθική!  

Σ Ω Σ Τ Η  Σ Τ Α Σ Η Πρέπει να διατηρούμε τη σωστή στάση, όταν περπατάμε, όταν καθόμαστε, όταν στεκόμαστε όρθιοι αλλά και όταν κοιμόμαστε, παρόλο που το τελευταίο είναι δύσκολο αρχικά, στο τέλος το σώμα συνηθίζει  και σιγά σιγά κοιμόμαστε  με τον νέο, σωστό τρόπο. Όταν περπατάμε καλό είναι να έχουμε ίσιο το σώμα, χαλαρούς τους μύες, να μην καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας διότι πρόκειται στην ουσία περί ελεγχόμενης πτώσης άρα το μόνο που χρειάζεται είναι απλά έλεγχος και λιγότερη προσπάθεια. Ας αφήσουμε το σώμα μας να ρέει σαν το νερό... 
Όταν στεκόμαστε πρέπει να φροντίζουμε να μοιράζουμε το βάρος και στα δυο πόδια, να μην στηριζόμαστε περισσότερο στο ένα και όταν θέλουμε να φτάσουμε σε κάποιο αντικείμενο καλό είναι να πηγαίνουμε κοντά του με βήμα και όχι τείνοντας απλά το χέρι μας, διότι έτσι κακοποιούμε την σπονδυλική στήλη μας. Όταν καθόμαστε καλό είναι να ακουμπά η μέση μας στο κάθισμα και όχι το ανώτερο τμήμα της πλάτης διότι το τόξο που δημιουργεί η σπονδυλική στήλη βλάπτει τη μέση αλλά και χαλά τη σωστή στάση μας αφού προοδευτικά δημιουργεί ΚΥΦΩΣΗ κοινώς καμπούρα με όλα τα επακόλουθα.
 Η καλύτερη στάση για τον ύπνο, θεωρώ ότι είναι η πλάγια με αρκετά λυγισμένα τα γόνατα και τα ισχία όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό. Ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα δυο γόνατα βοηθά επίσης πολύ, και πρέπει να θυμόμαστε ότι το μαξιλάρι του κεφαλιού, πρέπει να στηρίζει επαρκώς το λαιμό (ΑΜΣΣ) και όχι μόνο το κεφάλι. 
Β Α Δ Ι Σ Η Αποτελεί απόλυτη πεποίθηση μου το γεγονός ότι η βάδιση είναι η ανώτερη γυμναστική που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα, είναι απόλυτα αναγκαία για την διατήρηση της ίδιας της ζωής, και βοηθά αποτελεσματικά στην καλή λειτουργία του πεπτικού, του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και ολοκλήρου του οργανισμού. Ενώ λοιπόν η Β Α Δ Ι Σ Η προσφέρει όλα αυτά τα καλά στον άνθρωπο, μπορεί να γίνει και τροχοπέδη εάν δεν γίνεται σωστά, για αυτό λοιπόν πρέπει να φροντίζουμε όχι μόνο να περπατάμε, αλλά να περπατάμε σωστά.
Σ Ω Σ Τ Η Β Α Δ Ι Σ Η λοιπόν. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους εξής κανόνες:
Α. Δεν σκύβουμε εμπρός ούτε στο πλάι όταν βαδίζουμε
Β. Δεν καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια. Η βάδιση είναι ελεγχόμενη πτώση, έλεγχο χρειάζεται και όχι προσπάθεια.
Γ. Διατηρούμε το σώμα χαλαρό και ειδικά τα χεριά, τα οποία συμμετέχουν στην κίνηση.
Δ. Αναπνέουμε βαθιά και ήρεμα καθώς βαδίζουμε.
Ε. Προσπαθούμε να βαδίζουμε σε ανοικτό χώρο και όχι μόνο μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό.
ΣΤ. Καλό είναι και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου αλλά και τη φυσική του κατάσταση να αυξάνεται βαθμιαία ο χρόνος από 15 λεπτά έως 1 ώρα η και περισσότερο.
Ζ. Πάντοτε πρέπει να παρακολουθούμε την υγεία μας κάνοντας συχνά εξετάσεις και να ρωτάμε το γιατρό μας για οποιαδήποτε μορφή άσκησης.  

ΑΝΑΠΝΟΗ

SHIN KOKYO SANADEN (τρεις ασκήσεις αναπνοών καθισμένος στο πάτωμα )
1.Ich Καθόμαστε με την πλάτη σε ευθεία, ρίχνουμε το κεφάλι προς τα πίσω και εισπνέουμε βαθιά γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά μας. Κρατάμε τον αέρα για 2 δεύτερα και εκπνέουμε κατεβάζοντας το κεφάλι μας προς τα κάτω.
2.Ni Καθόμαστε με την πλάτη σε ευθεία, ρίχνουμε το κεφάλι στο πλάι δεξιά ανοίγοντας το δεξί χέρι και προσπαθούμε να γεμίσουμε αέρα την δεξιά πλευρά μας. Κρατάμε τον αέρα για 2 δεύτερα, φέρνουμε το κεφάλι εμπρός κλείνοντας το χέρι και εκπνέουμε. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στην αριστερή πλευρά.
3.San Καθόμαστε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα εμπρός μας, φέρνουμε το σώμα προς τα πίσω εισπνέοντας, κρατάμε τον αέρα για 2 δεύτερα και εκπνέουμε κάνοντας επίκυψη επάνω στα τεντωμένα πόδια μας. 

 Θαλάσσια μπάνια & κολύμβηση 
   Θα ήθελα να συστήσω, σε όλους τους καλούς μου φίλους που ζουν στην Ελλάδα, η οποία όπως είναι παγκοσμίως γνωστό έχει υπέροχο κλίμα και Θάλασσα, και αφού έχουν πάρει την άδεια του Ιατρού τους, να μην σπεύδουν να σταματούν  γρήγορα τα Θαλάσσια μπάνια, αλλά να τα συνεχίζουν  όσο  δυνατόν περισσότερο, διότι αυτά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν συχνότερα. 
 Το βασικό είναι, να υπάρχει συνεχεία στις επισκέψεις μας στη θάλασσα σε τακτική βάση (καθημερινή, εβδομαδιαία, 10πενθημερη κτλ) και όχι να κάνομε απλά κάποια συνεχόμενα μπάνια χωρίς καμία συνεχεία. Είναι κατά πολύ προτιμότερο στην κολύμβηση αλλά και σε κάθε άλλη φυσική δραστηριότητα να υπάρχει συνεχεία σε βάθος χρόνου και όχι περίοδοι μεγάλης εκγύμνασης εναλλασσόμενες με περιόδους απραξίας διότι το σώμα στην πρώτη περίπτωση κοπιάζει πολύ όντας ασυνήθιστο, στη δε δεύτερη το μυϊκό σύστημα και η αντοχή του ανθρώπου μειώνεται παρά πολύ.

Η κολύμβηση, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης του μυϊκού συστήματος αλλά και του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού. Η άνωση του νερού απαλλάσσει τη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τα γόνατα από το βάρος του σώματος αλλά και τους μύες της άρθρωσης του ώμου από το βάρος των χεριών. Έτσι ελεύθερες οι αρθρώσεις κάνουν πολύ πιο εύκολα τις κινήσεις πράγμα που οδηγεί στην απελευθέρωση τους και στη διεύρυνση του εύρους κίνησης αυτών.  Άλλοι δε μύες οι οποίοι δεν γυμνάζονται με τις καθημερινές μας δραστηριότητες επαρκώς αλλά είναι πάρα πολύ χρήσιμοι δια την σωστή λειτουργία του σώματος, γυμνάζονται επαρκώς με την κολύμβηση.   
Πρωτίστως η κολύμβηση ωφελεί την  σπονδυλική στήλη, βοηθώντας όταν γίνεται σωστά στην αύξηση της οσφυϊκής και αυχενικής λόρδωσης περιοχές οι οποίες ταλαιπωρούνται πολύ στην εποχή μας από την καθιστική ζωή και τα επαγγέλματα γραφείου, πράγμα πάρα πολύ σημαντικό για το ανθρώπινο σώμα. Το καρδιαγγειακό σύστημα γυμνάζεται επαρκώς και βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος πράγμα που συντελεί και στην αύξηση του οξυγόνου μέσα στο αίμα (οξυγόνωση). Πριν περιγράψω πιο κάτω τους τρόπους κολύμβησης θα επαναλάβω πως πρώτα πρέπει να κάνομε τον απαραίτητο έλεγχο στην Υγεία μας, και μετά να ξεκινήσομε σιγά-σιγά. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προσωπικά συνιστώ σε αγύμναστα άτομα να μην κολυμπούν στο πρώτο μπάνιο πέραν των 15 λεπτών, χρόνος που συνιστώ να αυξάνεται από 1-5 λεπτά σε κάθε μπάνιο. ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ‘ΠΑΤΩΝΟΥΜΕ’ και όχι βαθύτερα διότι σε περίπτωση που μας συμβεί κάτι είμαστε αβοήθητοι. Επιδιώκουμε να κολυμπάμε με παρέα.  
Δεν κολυμπάμε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Δεν εκτιθέμεθα πολλή ώρα στον Ήλιο και πάντα με γυαλιά, καπέλο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Τρόποι κολύμβησης 


Πρόσθια κολύμβηση: Το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε πρηνή θέση με τους  δυο ώμους οριζόντιους προς την επιφάνεια της θάλασσας. Από την αρχή  της  κίνησης των χεριών κατά την εκκίνηση αλλά και μετά από κάθε στροφή. Οι κινήσεις των χεριών πρέπει να είναι συγχρονισμένες, να βρίσκονται  στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο αποφεύγοντας κινήσεις εναλλάξ των χεριών. Σπρώχνουμε μαζί προς τα εμπρός τα χέρια από το στήθος  κάτω από το νερό.  Τα χέρια πρέπει να επιστρέφουν προς τα πίσω  κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πρέπει δε να κρατάμε τους αγκώνες  κάτω από την επιφάνεια του νερού μέχρι το τέλος της  κίνησης των χεριών όποτε θα εξέλθουν αναγκαστικά. Φροντίζουμε όσο μπορούμε και εφόσον δεν υπάρχει πόνος να διατηρούμε την σπονδυλική μας στήλη σαν τόξο αυξάνοντας την οσφυϊκή λόρδωση. 
Ύπτια κολύμβηση: Ο κολυμβητής  παίρνει την  ύπτια θέση και αρχίζει να κολυμπά διαγράφοντας κύκλους προς τα πίσω με τα χέρια του, ταυτόχρονα και ρυθμικά και όχι εναλλάξ. Προσπαθούμε όταν διαγράφουμε τον κύκλο να εισπνέουμε βαθιά, ενώ όταν είναι τα χέρια κάτω να εκπνέουμε. Τα πόδια δέον είναι να κινούνται αδιάκοπα πάνω και κάτω με μικρή κίνηση και πάντα κάτω από την επιφάνεια του νερού.  

 Ναυτική ή  πλάγια κολύμβηση: Ο κολυμβητής κινείται πλάγια μέσα στο νερό, γυρίζοντας πότε από τη μια πλευρά, πότε απ' την άλλη τείνοντας το αυτό χέρι επάνω από το κεφάλι του αναπνέοντας βαθιά. Τα ποδιά συνεχίζουν να κινούνται επάνω κάτω. Αυτό το είδος είναι μια εξαίρετη εκγύμναση των πλάγιων μυών της πλάτης αλλά και όλου του σώματος. Πολύ σημαντικό σε αυτό το είδος είναι ο συγχρονισμός μεταξύ κίνησης και αναπνοής ούτος ώστε ο αθλούμενος να μην κουραστεί αμέσως αλλά και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες του σώματος του και να το ελευθερώσει επάνω στην κίνηση.   

Μετά την κολύμβηση: Εξερχόμενοι εκ της θαλάσσης, καλό είναι να κάνομε μερικές διατάσεις (…) σε όλους τους κύριους μύες του σώματος ούτως ώστε να επιτύχομε την μέγιστη αύξηση του εύρους κινήσεως των αρθρώσεων οία οδηγεί εις την πλήρη απελευθέρωση του σώματος. Κατόπιν καθόμαστε οκλαδόν και παίρνομαι μερικές βαθιές εισπνοές (η για όσους γνωρίζουν μερικές αναπνευστικές ασκήσεις) ατενίζοντας την θάλασσα για να χαλαρώσουμε απόλυτα. Τέλος ξαπλώνουμε για να απολαύσουμε τον ήλιο με τα απαραίτητα προστατευτικά που προανέφερα, και για λίγη ώρα.

  Φεύγοντας από την παράλια και πηγαίνοντας για φαγητό διότι το σώμα μας έχει ανάγκη να τραφεί μετά από την άσκηση, ευχαριστούμε το Θεό για την ευκαιρία που μας έδωσε να απολαύσουμε την πανέμορφη φύση που Εκείνος δημιούργησε με το να μην πετάξομε τα σκουπίδια μας στην ακτή. 

Περισσότερα άρθα του Γεωργίου Παπασημάκη:


Ο Γεώργιος Παπασημάκης σε μεγάλες ξένες ιστοσελίδες:

Αναζητήστε περισσότερα άρθα του συγγραφέα εδώ:

google search: Γεώργιος Παπασημάκης